کتاب فلسفه تعلیم و تربیت، نخستین جلد از مجموعه درآمدی بر تعلیم و تربیت اسلامی است که گروه علوم تربیتی پژوهشکده حوزه و دانشگاه آن با همکاری علی محمد کاردان، علیرضا اعرافی و محمدجعفر پاک سرشت را برای استفاده دانشجویان در مراکز آموزش عالی تدوین کرده است. این کتاب در انتشارات سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت) به چاپ رسیده است.
گزیده کتاب
علوم انسانی عمدتاً آمیخته با اندیشه های فلسفی و ارزشهای اجتماعی مبتنی بر اصول مفروضه غیر تجربی و متأثر از آن است و از همین رهگذر باید متناسب با تفکرات فلسفی صحیح و ارزشهای مقبول دینی و الهی بازسازی گردد. در این میان علوم تربیتی از ویژگی خاصی برخوردار است؛ زیرا اولاً فلسفه تعلیم و تربیت عمدتاً نظری و فلسفی است؛ ثانیاً، نقش دیدگاههای فلسفی و انسان شناسی و جهان بینی در زوایای گوناگون تعلیم و تربیت، بیش از بسیاری از زمینه های دیگر است و طبیعتاً علوم تربیتی منتقل شده از غرب با فرهنگ غربی و تفکرات فلسفی ادغام شده است و از این جهت باید مکاتب تربیتی رایج در غرب نقد گردد تا جوانب فرهنگی از بخشهای تجربی آن تفکیک شود. ثالثاً، دین اسلام در عرصه های تربیتی دارای نظریه های فراوانی است و دارای مکتب و نظام تربیتی جامع است که لازم است استخراج، تنظیم و دسته بندی شود.
پیشگفتار دفتر همکاری حوزه و دانشگاه پیش درآمد گروه علوم تربیتی مقدمه: بخش اول: تاریخچه تعلیم و تربیت بخش دوم: تعریف و ماهیت تعلیم و تربیت فصل اول: تعلیم و تربیت از دیدگاه صاحبنظران بزرگ فصل دوم: تعلیم و تربیت به شیوه تحلیلی بخش سوم: موضوع تعلیم و تربیت (انسان) فصل اول: ابعاد وجود انسان از دیدگاه علوم فصل دوم: ابعاد وجود انسان از دیدگاه فلسفی