کتاب حاضر پژوهش و تحقیقی است که برای دانشجویان رشته های «تاریخ و تمدن» و «تاریخ و فقه و حقوق اسلامی» قابل استفاده است. امید است علاوه بر جامعه دانشگاهی، سایر علاقه مندان نیز از آن بهره مند شوند.
طبق تزاحم و تضادی که در نهاد و سرشت انسان به لحاظ عنصر مادی بودنش نهادینه شده است تنازع، جنگ و پیکار از ابتدای خلقت انسان در تمامی جوامع بشری کم و بیش وجود داشته است و دارد. یکی از مشکلات بزرگ هر جنگی مسئله رقت بار اسارت و اسیر و به تبع آن معضل پیچیده ی برده و بردگی بوده و احیانا هست.
کتاب سرنوشت اسیر در اسلام موضوع جنگ و جهاد، اسارت و اسیر، برده و برده داری را از نظر تاریخی و فقهی در دین اسلام به تفصیل ترسیم کرده و نظر نهایی اسلام را در مورد آنها بیان کرده است.
از ویژگی های کتاب حاضر فراگیر بودن و جهان شمولی مباحث و بررسی تاریخ جنگ، اسارت، بردگی و نیز به مناسبت الغای برده داری؛ تاریخ تدوین اعلامیه جهانی حقوق بشر و نقد و بررسی کاستی ها و ضعف های آن است و همچنین وضعیت اسیر در عصر حاضر و بیان چگونگی شکل گیری سازمان صلیب سرخ جهانی و حقوق اسیر در دیگر مکاتب و حقوق اسیر در اسلام است. همچنین پیوند مباحث گذشته اسیر به مباحث کنونی است.
گفتنی است در کتاب یاد شده از منابع و مآخذ متعدد به طور گسترده استفاده شده و تمامی مطالب آن مستند و مستدل است و شاکله کتاب از دو بخش جنگ و جهاد، اسارت و بردگی و خاتمه آن نیز از حقوق اسیر تشکیل شده است.