این کتاب دربرگیرنده تعدادی از قواعد مهم فقهی است برای دانشجویان حقوق در مقطع کارشناسی ارشد و به عنوان منبع اصلی درس «قواعد فقه» به ارزش 2 واحد تدوین شده است.
گزیده کتاب
این کتاب با هدف پرورش قدرت استنباط و تقویت شم حقـوقی دانشجویان رشته حقوق و به طور ویژه برای تدریس در حوزه تحقیقات تطبیقی حقوق اسلام و ایران با نهادهای مشابه در نظامهای حقوقی دیگر و ضرورت رفـع نیـاز علمی و آموزشی در این زمینه، نگاشته شده است. در واقع مؤلف این اثر به دلیل داشتن دغدغه نبود تألیفات درسیِ متناسب با سطح علمی مقاطع تحصـیلی دانشـگاهی در زمینه حقوق اسلامی و به ویژه تفهیم مبانی فقهی آن، دست به نگارش کتاب حاضر زده است. در طرح، تنظیم و انتشار این کتاب، بنای مؤلف بر این نبوده است که فقط عنوانهایی بحث و بررسی شود که به معنی دقیق کلمه، مصداق قاعده فقهی باشد، بلکه بیشتر به این توجه شده که هر اصل یا قاعده مهمـی که در فقه و مباحث حقوق قابل طرح است و شناخت علمی دانشجویان از آن در مطالعـه و تحقیـق مفید و مؤثر است، مطرح شود.
پیشگفتار فصل اول: مقدمه: سیر تاریخیِ نگارش قواعد فقهی فصل دوم:کلیات فصل سوم: قاعده شروط فصل چهارم: قاعده نفی عسر و حرج فصل پنجم: قاعده تسلط فصل ششم: قاعده تعذر وفا به مدلول عقد فصل هفتم: قاعده لزوم فصل هشتم: قاعده الزَّعیم غارم فصل نهم: قاعده رضاع فصل دهم: قاعده مایضمن فصل یازدهم: قاعده تحذیر فصل دوازدهم: قاعده ابراء فصل سیزدهم: قاعده اعراض فصل چهاردهم: قاعده اسقاط فصل پانزدهم: قاعده احسان فصل شانزدهم: قاعده التلف فی زمن الخیار ممّن لاخیارله منابع و مآخذ