کتاب حاضر «متن درسی» روزآمد و معتبری در حوزه ی نظریه های جرم و کجروی است و نیازهای آموزشی و پژوهشی رشته های متفاوت جامعه شناسی، حقوق و مانند آن را در مقطع های کارشناسی و کارشناسی ارشد بر می آورد.
محتوای فصل نخست، فراتحلیلی جامع و دقیق از تعریف و مطالعه ی جرم و دیدگاه های نظری این مطالعه است و با بیانی ساده، نکاتی مناسب درباره ی تفسیرها و تبیین های مختلف این پدیده ارائه می کند.
فصل های دوم تا یازدهم به بیان دیدگاه های عمده این حوزه اختصاص دارد و به ترتیب، درونمایه ی رویکردهای سنتی و معاصر «کلاسیک»، تبیین های زیستی و روانی «اثبات گرا»، نظریه های «فشار» و «برچسب زنی»، دیدگاه های جرم شناسی «مارکسیستی»، «فمینیستی»، «جمهوری خواه»، «واقع گرایی چپ»، «راست جدید» و «انتقادی (نگرش های ساختارگرایی و پسانوگرایی) » را با تدوین بحث در چارچوب زیر ترسیم می کند: مقدمه، زمینه های اجتماعی شکل گیری، مفاهیم اساسی و پیشینه ی تحولات انجام گرفته در آن، روایت های معاصر (اروپایی، امریکای شمالی و استرالیایی)، نقاط قوت و ضعف و سهم هر دیدگاه در تعالی مطالعات جرم و کجروی.
فصل دوازدهم می کوشد با بیان فرض های زیربنائی نظریه های جرم در قالب های تحلیلی و سیاسی محافظه کار، لیبرال و رادیکال، راهنمایی عملی برای فهم و تدوین بهینه ی نظریه پردازی، پژوهش و سیاست گذاری در گستره ی جرم شناسی و جامعه شناسی کجروی فراهم آورد.