در این کتاب، به شرح سرگذشت «ابراهیم ادهم» پرداخته شده است. در اثر حاضر، تلاش بر آن بوده که مدخل هایی مهم و مؤثر در زندگی و احوال «ابراهیم ادهم» به عنوان یکی از زاهد ـ صوفیان خراسانی مورد مطالعه قرار گرفته و شیوه و منش همراه با فتوت و جوانمردی وی در زمانه ای پرآشوب و ناهموار که بسیاری از اهل فضل و تقوی، نجات ایمان خود را در عزلت، خلوت و رفتارهای خلاقانة خداجویی می دانسته اند، شرح داده شده است.
گزیده کتاب
ابواسحاق ابراهیم بن اَدهم بن سلیمان بن منصور البلخی العجلی ،متولد سال 100 هجری و در گذشته سال 161 هجری، اهل بلخ و از صوفیان بنام می باشد. دربارهٔ علت روی آوردن ابراهیم ادهم به سلوک و فقر داستان های زیادی روایت شده است، که یکی از آنها این است که می گویند در ابتدا ابراهیم پادشاه بلخ بود، روزی چشمش به مردی افتاد که در زیر سایه کاخ او نشسته بود و دیری نپائید که تکه نان خشکی از خورجین خود بیرون آورد و شربتی نوشید و سپس به پشت خوابید. ابراهیم از دیدن این صحنه مانند آدمی که از خواب بیدار شود از خواب غفلت بیدار شد و دست از لباس پادشاهی برداشت و راه فقر و سلوک را در پیش گرفت.
پس از این ماجرا ابراهیم ادهم از بلخ بیرون آمد و به قولی نُه سال در غار(هفت غار) دامنه بینالود نیشابور سکونت می گزیند و ناشناس زندگی می کند و بعد از اینکه شناخته می شود از نیشابور بطرف مکه و مدینه و به خدمت امام محمد باقر می رسد و در مکه از دنیا می رود.