مسئله مرجعیت و تقلید یک امر ثابت ساده محرزی که مثل اقامه نماز یا پرداخت زکات دارای نص قطعی بدون بحث و تردید باشد و همه مسلمانان آن را قبول و اجرا کرده ساشند نیست. البته مسلما ریشه ی قرآنی دارد و به دست ائمه ی اطهار (ع) رویانده و پیوندکاری شده است. ولی به دست زمان، ضمن سیر تکامل امت اسلامی، برحسب احتیاج و اقتضای وقت و مردم آبیاری شده، دائما تحول و توسعه یافته است تا به صورت امروز درآمده و عقل و عمل در پرورش آن بی دخالت نبوده است. بعد از این نیز باید به دست و به فکر ما، به فراخور مشکلات و مسائل روز، به اذن خدا شاخ و برگ گسترده تر و بلندتری بدهد و میوه های تازه به بار آورد.
شاید در دنیای تشیع سابقه نداشته باشد که چنین توجه اصولی و تفحص دسته جمعی به قصد موشکافی در گذشته و چاره جویی در حال و پیشرفت در آینده، نسبت به مسئله ی مرجعیت به عمل آمده باشد.
عناوین مقالات این کتاب: - علامه طباطبایی؛ اجتهاد و تقلید در اسلام و شیعه - ابوالفضل مجتهد زنجانی؛ شرایط و وظایف مرجع - مرتضی مطهری؛ اجتهاد در اسلام - علامه طباطبایی؛ ولایت و زعامت - مهدی بازرگان؛ انتظارات مردم از مراجع - سید محمد بهشتی؛ روحانیت در اسلام و در میان مسلمانان - مرتضی مطهری؛ مشکل اساسی در سازمان روحانیت - آیت الله سید محمود طالقانی؛ تمرکز و عدم تمرکز مرجعیت و فتوا - سید مرتضی جزایری؛ تقلید اعلم یا شورای فتوا - مرتضی مطهری؛ مزایا و خدمات مرحوم آیت الله بروجردی