عملکرد اقتصادی جمهوری اسلامی ایران را میتوان بر پایه شاخصهای مختلفی از قبیل بودجه سنواتی، برنامههای پنجساله توسعه، جایگاه منطقهای و جهانی و... ارزیابی نمود. بر اساس نتایج این مطالعه که در این فصل تبیین خواهد شد بهترین مبنای ارزیابی عملکرد در 37 سال اخیر، اصول اقتصادی قانون اساسی است. زیرا میتوان از آن شاخصی با ویژگی صراحت، تفسیرناپذیری و سادگی محاسبه، قابلیت ادراک آسان و انطباق بر واقعیت و در عین حال کمی و عددی استخراج کرد
. در کنار این ارزیابی شاخصها شرایط واقعی محیطی (داخلی و خارجی) تأثیرگذار بر عملکرد اقتصادی کشور (متغیرهای برونزا و شوکهای تصادفی) مانند کودتا، آشوب، جنگ تحمیلی، تحریمهای چندجانبه، شوکهای اقتصادی جهانی و کاهش جهانی قیمت نفت خام طی دورههای زمانی ارزیابی، تبیین میگردد. با توجه به مطالب فوق، این کتاب در 5 فصل تنظیم شده است.
در فصل اول شاخصهای مورد استفاده برای ارزیابی فعالیتهای مختلف استخراج شده است. در ادامه و در فصل دوم شرایط محیطی داخلی و خارجی ایران در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تشریح شده و سپس در فصل سوم با استفاده از شاخصهای تعیین شده ارزیابی از عملکرد ایجابی در دوره بعد از انقلاب اسلامی در حوزههای مختلف انجام گرفته است. در فصل چهارم نیز عملکرد ایجابی برخی از بخشهای کشور با عملکرد کشورهای برزیل، جمهوری کره، ترکیه، عربستانسعودی، مصر و پاکستان مقایسه شده است و در نهایت در فصل پنجم نیز جمعبندی ارائه شده است.