امام سجاد علیه السلام در نگاه دیگران و اندیشمندان چگونه بود؟
شخصیت امام سجاد علیه السلام از منظر اندیشمندان و به خصوص نکات ارائه شده از سوی چهره های اهل سنت , دربردارنده نکات نغزی است که منتخبی از آن دیدگاه های به یادگار مانده , ارائه می گردد :
جاحظ ( متوفی 255 ق ) چنین گفته است: درباره شخصیت علی بن الحسین علیه السلام , اندیشمندان شیعی , معتزلی , خارجی , عامه و خاصه همه یکسان می اندیشند و در برتری و تقدم او بر دیگران ,هیچیک تردیدی به خود راه نمی دهد.شیخ مفید( متوفی 413 قمری) دراین باره می نویسد: « علمای عامه علوم زیادی از ان حضرت نقل کرده اند و مطالب مشهوری از موعظه ها , دعاها, فضایل قرآن , حلال و حرام , مغازی و دانش روزها از آن بزرگوار حفظ شده است که اگر به شرح آنها بپردازیم, رشته کلام طولانی شود و زمان به سرآید.»
فضایل آن حضرت حتی در نظر حکام بنی امیه , غیر قابل انکار بوده است. « روزی امام علیه السلام در مجلس عمربن عبدالعزیز ـ که در آن سالها حاکم مدینه بود ـ و چون برخاست و از مجلس بیرون رفت, عمر از حاضران پرسید: شریف ترین مردم کیست ؟ حاضران گفتند: تو هستی! گفت: چنین نیست; شریف ترین مردم , کسی است که هم اکنون از نزد من بیرون رفت; همه مردم دوست دارند به او پیوسته باشند و او دوست ندارد به کسی پیوسته باشد» .
محمد بن سعد (متوفی 230 قمری) امام را چنین توصیف می کند: « علی بن الحسین علیه السلام شخصی مورد اعتماد, دارای جایگاه عالی و موقعیت اجتماعی والا و با تقوا بود و از رسول خدا صلی الله علیه و آله و پردان خود , حدیث بسیار نقل کرده است.