ملکالشعرای بهار در کتاب «سبکشناسی» آنجا که به ادبیات دوران قاجاریه میرسد و به افول نثر مرسل سادهای که در دوران سعدی رواج داشته اشاره میکند، معتقد است که معتمدالدوله نشاط آخرین حافظ مکتب سعدی بود که آثارش کمی با سبک گلستان همراه بود.
در همین زمان فردی پیدا شد که در ادبیات فارسی آنطور که بهار میگوید تحولی بزرگ به وجود آورد: «شخصی پیدا شد و با قوۀ فصاحت و بلاغت ثابت کرد که سبک تازهای نیز میتوان به وجود آورد و چون مقامی عالی داشت شیوۀ نثر او مطلوب و مورد تقدیر قرار گرفت و این مرد میرزا ابوالقاسم پسر میرزا عیسی معروف به میرزا بزرگ است که بعد از پدرش به لقب قائممقام از طرف فتحعلی شاه ملقب گردید.»
به تازگی مجموعهای از نامههای قائممقام فراهانی، صدراعظم محمدشاه قاجار که در کتابخانۀ سلطنتی کاخ گلستان نگهداری میشد و در بیش از 160 سال گذشته کمتر کسی از آنها خبر داشته است رونویسی و در مجموعهای به نام «خداوندگار لحن» به اهتمام محمد طلوعی، محمدرضا بهزادی و محمد میرزاخانی منتشر شده است.
این نامهها که برخلاف «منشات» بیشتر نامههای خصوصی و شخصی قائممقام است، هرچند به لحاظ ادبی قدرت آنها را ندارد اما منظری از صاحبقلم بودن او را به نمایش میگذارد.
سبک قائممقام آنطور که در مقدمۀ کتاب آمده در نامهها و نوشتههایش یکدست نیست. گاهی انگار در جریان تطور نثر فارسی نایستاده. از روی نامههای فارسی مشق نکرده. در امتداد سنت مستوفیان عراق عجم مغلقنویسی و مدیحهسرایی نکرده.
خودش، خودش را تعریف میکند، با صراحت و سرعتی بعید در نثر فارسی. با کلماتی ناهمخانواده که وقتی در کنار هم مینشینند انگار از ازل سررشتۀ یک خامه بودهاند و گاهی آنقدر کهنهپوش و تکراری میشود که قائممقام را باید در جرگۀ همان کاتبان سنت فراهان و واشقان و آشتیان طبقهبندی کرد، انگار زیر بار آن همه تکرار واداده و به سیاق زمانه درآمده است.
بیشتر آنچه از قائممقام در این کتاب منتشر شده نامههای او خطاب به شاهزاده جان است. این شاهزاده به نظر میرسد که محمد میرزا پسر عباسمیرزا است که در آینده شاه ایران شد.