کتاب «متهم دادگاه Old Bailey» بخشی از زندگی مبارزاتی یکی از بازماندههای گروه «دستمال سرخها»، گروهی که به خونخواهی همرزمان شهیدشان، دستمال سرخ به گردن میبستند، در همان اوایل جنگ تحمیلی است که از سوی «شهید اصغر وصالی» برای ایجاد آرامش در مناطق غرب کشور راهاندازی شد.
بازماندهای که برای انجام یک عملیات، به کشور انگلستان سفر میکند و طی یک حادثه در آن کشور، دستگیر، محاکمه و به مدت 8 سال در آنجا، زندانی میشود.
این کتاب از جمله کتاب هایی است که تحقیق و نگارش آن سالها زمان برده و پس از چهارده سال منتشر شده است.
گزیده کتاب
چند برگه جلویش بود و داشت با دقت میخواند. خوب بلد بود توجهم را به موضوعی جلب کند. برگهها را چرخاند طرفم و دو سه جملهای دربارهاش گفت، جملاتی که همان اول در ذهنم قلاب انداخت و جذبم کرد. داستان آن برگهها درباره گروهی از رزمندگان بود که در جبهه پارچه قرمز به گردن میبستهاند. تجسمشان کردم. افرادی شبیه کابویهای آمریکایی در ذهنم نقش بستند با یک تکه چوب کوچک گوشه دهانشان. از تصور خودم خندهام گرفت. مطمئن شدم که پارچه قرمز را تحتتأثیر فیلمهای وسترن روی گردنشان میانداختهاند.
توضیحات قاسمیپور، مسئول تحقیق روایت فتح در آن زمان، باب آشناییام با این گروه را باز کرد. محور گروهی که اسمش دستمال سرخها بود، شهیدی بود به نام اصغر وصالی. شهیدی که خیلی زود، در همان ماههای اول شروع جنگ به شهادت رسیده بود. اما در یک سال و نیم بعد از پیروزی انقلاب و در همان روزهای ابتدایی جنگ به همراه اعضای گروهش در آزادسازی پاوه و شهرهای دیگر کردستان آنقدر کارهای تأثیرگذار انجام داده بودند که امام درباره آنها فرمود «اگر سپاه نبود کشور هم نبود. واحد تحقیق انتشارات روایت فتح، تحقیق درباره این گروه و اعضایش را به من واگذار کرد. چه آنهایی که شهید شده بودند و چه آنهایی که در قید حیات بودند. برایم جالب و عجیب بود که این بچهها از چه خاستگاه اجتماعی برخاستهاند، چگونه به هم پیوند خوردهاند و چگونه توانستهاند کشور را از مهمترین بزنگاه سالهای اول انقلاب عبور دهند.