چگونه شش میلیون سال تکامل انسان زندگی امروزی ما را شکل داده است -از کار و روابط گرفته تا رهبری و نوآوری و، مهم تر از همه، جست و جویمان در پی شادکامی.جهش اجتماعی می کوشد برخی یافته های علمی تازه دربارهٔ شکل گیریِ ویژگی های زیستی و روانی انسان را به زبانی ساده بیان کند و ضمن ارائه روایتی جذاب از تاریخ تحولات زیستی گونه انسان، چگونگی و چرایی شکل گیری برخی ویژگی های روانی در انسان را توضیح می دهد.
ایده محوری کتاب «فرضیه مغز اجتماعی» است که می گوید: بزرگی مغز انسان برای مقابله با چالش های پیچیده ای است که زندگی در محیط اجتماعی و تعامل با سایر همنوعان پیش روی او می گذارد. برتری انسان بر مقایسه با سایر جانوران به ویژه نخستی ها تواناییِ اعجاب انگیزش در تعامل با همنوعان و جامعه است، و نه مثلاً قابلیت چشمگیر در نوآوریِ فنی و کار با اشیاء.
روان شناس پیشرو، ویلیام فون هیپلانسان شناسی و زیست شناسی و تاریخ و روان شناسی را با علم تکامل در می آمیزد و تاریخ تکاملی ما را قدم به قدم دنبال می کند تا نشان دهد چگونه رویدادهایی در گذشته های بسیار دورمان هنوز هم زندگی امروزمان را شکل می دهند. تأثیر این عوامل بسیار گسترده و چشمگیر است: از مسائل عادی و روزمره مانند میل به اغراق گویی و بزرگنمایی گرفته تا موارد عجیبی مانند اینکه چرا خودمان دروغ هایمان را باور می کنیم.