«آفات زبان؛ استهزا؛ شوخی و خنده» سی ام جلد از مجموعه «اخلاق ربانی» اثری است مشتمل بر آموزه های «آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی» که در آن با نگاهی کامل و مجتهدانه به متون اسلامی و مشارکت عقل سلیم در فهم گزاره های دینی به بررسی مباحث اخلاقی پرداخته شده است.
این کتاب در 8 جلسه از مباحث معظم له در مبحث «آفات زبان؛ استهزا؛ شوخی و خنده» با عناوین ذیل مطرح شده است: جلسه اول و دوم: استهزا جلسه سوم: مزاح جلسه چهارم: شرایط مزاح جلسه پنجم: آثار زشت شوخی جلسه ششم: خندیدن جلسه هفتم: شروط خندیدن جلسه هشتم: خنده و گریه
گزیده کتاب
بحث این بود که طرف مسخره شونده مؤمن باشد، شناسایی شده باشد و ادای او را طوری در بیاورند که برای دیگران خنده آور باشد؛ نه اینکه هر حرکتی که انسان در بیاورد تمسخر باشد. نگویند که این مرتجع ها میخواهند در هنر را ببندند؛ به خدا قسم اینطور نیست! حدود و ثغورش را یاد بگیرید.
یکی از روش هایی که بزرگان ما به ما آموختهاند، این بوده که با افرادی که انسان محشور است، می خواهد آنها را تأدیب بکند و مسائلی را از جهات امور معرفتی، عملی و اخلاقی به آنها القا کند، یکی از بهترین روشها برای القا این است که آن مطالبی را که ممکن است روح در ابتدا با آنها یک نوع حالت جبههگیری داشته باشد، درقالبی شیرین بریزد.اگر پوششی از شیرینی روی آن بکشی، طرف مقابل آن را میخورد؛ یعنی روحش آن را میپذیرد. گاهی ما تعبیر میکنیم که در ذهنش بهتر جا میافتد؛ لذا من دیدم و نقل هم کردم که بزرگان این روش را داشتهاند.