این کتاب، گزارشی تحلیلی از یافتههای یک پیمایش ملی است که در زمستان 1399 به صورت تلفنی توسط گروه افکارسنجی دفتر طرحهای ملی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات اجرا شده است.
نابرابریهای اجتماعی، تصور از اکنون و آینده، اعتماد، دولت و بخش خصوصی، رفاه اجتماعی، ارزشهای اقتصادی و تصور مردم از الگوها و روندهای جهانی اقتصاد مقولات مورد پرسش در این پیمایش است. در این گزارش، مسالۀ فقدان انسجام و تناقض در نگرشهای اقتصادی ایرانیان نیز بحث شده است.
بخش دوم این کتاب متشکل از یادداشتهای تحلیلی با عناوین «نکات تحلیلی درباره یافتههای پیمایش نگرشهای اقتصادی ایرانیان»، «دخالت دولت در اقتصاد و نگرش ایرانیان نسبت به آن»، «بیاعتمادی نظاممند در عرصه اقتصاد» و «طنینی آرام، پشت دیوار نابرابری؛ بررسی احساس نابرابری» است که بهترتیب ازسوی علی سرزعیم، نرگس حاجیملادرویش، خیام عزیزی مهر و یاسر باقری نگاشته شده است.
به استناد مقدمه این گزارش، آنچه در این پیمایش، نگرش اقتصادی خوانده شده، نگرش های اجتماعی در حوزۀ اقتصاد است.
پیمایش حاضر همین ایدۀ سنجش نگرشهای اجتماعی در سپهر اقتصاد را پی گرفته و بسط داده است. بنابراین در این پژوهش هر کجا از نگرشهای اقتصادی سخن میرود، باید آن را با عبارت «نگرشهای اجتماعی در سپهر اقتصاد» همارز تلقی کرد. در این پیمایش، چند مولفۀ مهم و مجموعهای از پرسشها- مبتنی بر چارچوبی اولیه- استخوانبندی پیمایش را شکل داده است.