این کتاب در دو بخش و 6 فصل تنظیم شده است. بخش اول به مباحث نظری پیرامون تفکر انتقادی و بخش دوم به ارزیابیِ داستانها مبتنی بر مباحث بخش اول اختصاص یافته است. نویسنده در بخش پیشگفتار به نقاط ضعف نظام آموزشی در اطاعتپذیری و سرکوبگری روحیه پرسشگری و خلاقانه کودکان و نوجوانان اشاره و سپس پیشنهادهایی برای اصلاح آن با تأکید بر ضرورت تفکرورزی ارائه کرده است.
در فصل اول بهتفصیل راجعبه تفکر انتقادی و تعاریفی که از آن عرضه شده، بحث شده است. در این فصل راجعبه محتوای داستانهای فکری و اهمیت و ظرفیت آنها در آموزش تفکر انتقادی نیز مطالبی عرضه شده است. در فصل دوم، درخصوص برنامهای به نام فلسفه برای کودکان صحبت شده که وظیفة خود را عرضة داستانهایی برخوردار از محتوای فکریفلسفی تعریف کرده است. علاوه بر این، نشان داده شده که تفکرورزی و فراگیری مهارتهای فکری، پیشنیاز اخلاقگرایی و مسئولیتپذیری هستند.
در فصل سوم بر اساس تعاریفی که از تفکر انتقادی و مؤلفههای آن عرضه شده، معیارهایی برای ارزیابی داستانهای منتخب استخراج شده است. آنگاه در فصل چهارم، پنجم و ششم، پس از معرفی داستانها و بیان خلاصهای از آنها، بر اساس معیارهای ارائهشده، به بررسی و ارزیابی داستانها در سه گرایش رسمی، نخبهگرا و پرفروش پرداخته شده و نتیجه ارائه شده است.