بعد از آنکه دیدم مردم، دین خود را خرید و فروش میکنند، به این نظر سوق پیدا کردم که نسبت به وضع پیش آمده بانگ برآورم… این دم فرو بستن و سکوت طولانی نسبت به خودبزرگبینی بسیاری از عالمان حاضر در کشور عربستان به امید هدایتشان بدون فایده خواهد بود… این کتاب، اجمالی است از معانی و تعاریف مفهوم علماء و تطبیق آن بر عالمان کشور عربستان سعودی و اینکه آیا تعاریف عالم و فقیه بر آنها صدق میکند یا خیر؟! سپس در ادامه با ذکر نمونههایی از فتاوی و آراء ایشان سعی در نقد منصفانه این آراء و فتاوی داریم.”
اثر حاضر، حاصل پژوهش یکی از متفکران معاصر اهل سنت حسن بن فرحان مالکی است که سالها در کشور عربستان سعودی زندگی کرده، و در مورد ریشههای فکری و عقیدتی پیدایش داعش بهعنوان یک تفکر افراطی خطرساز در منطقه خاورمیانه نگاشته شده و خوانش و پژوهشی بنیادی است با رویکردی میدانی در مورد ریشههای پیدایش عقاید افراطی در بخشی از جهان اسلام در دوره معاصر. بازخوانی و نقد باورهای مسلّم وهابیت، مولف کتاب را در ردیف نویسندگان پرحاشیه و بحثبرانگیز سعودی قرار داده و مخالفتهای جدی وهابیان را در پی داشته است.
پرداختن به بررسی آراء علماء وهابیت و افراطگرایی این گروه که با انحراف از بنیادهای اخلاقی و معرفتی دین اسلام و آموزههای کریمانه نبوی، نقش مهمی در شکلگیری پدیده افراط و گروههای افراطگرایی همچون داعش داشتهاند از اهداف کتاب است.
ساختار کتاب اینگونه است که در ابتدا نظریات منشأ کنش، مفهوم امنیت، اطلاعات، کنش و افراط بررسی شده است. سپس در فصل دوم به منابع مالی تروریسم پرداخته و در فصل سوم اثر به ترجمه کتاب جذور الداعش پرداخته شده است. به جای ترجمه تحتالفظی همه متن، از ترجمه مفهومی و ارتباطی استفاده شده و در قالب فصول و پاورقیها چهارجوب نظری و محتوایی بحث نیز از عمق بیشتری برخوردار شده است.
کتاب داعشی ها چگونه میاندیشند؟: واکاوی بنیادهای نظری و اجتماعی افراط گرایی در اندیشه وهابیت اثر محمدهادی راجی و سید امیررضا فغانی از انتشارات دانشگاه امام صادق ع منتشر شده است