کتاب «نگاهی بنیادین به نسبت اخلاق و فناوری اطلاعات» جدیدترین نوشته حجت الاسلام والمسلمین سید محمدمهدی میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی است.
بحث درباره رابطه «اخلاق» و «فنآوری اطلاعات» در ایران سابقه چندانی ندارد، ولی اهمیت این موضوع و مباحثی از این قبیل در دنیای پیچیده امروز، بسیاری از کارشناسان و دستاندرکاران مرتبط را به اندیشه و اقدام در این زمینه، تشویق کرده است که حجت الاسلام میرباقری یکی از نخستین این پژوهشگران است.
این کتاب متن سه گفتار علمی میرباقری در جمع کارشناسان ارشد فنآوری اطلاعات است که در گفتار یکم، از پیوند «اخلاق توسعه» و «فنآوری اطلاعات» سخن گفته است. در این بخش، عمق «اخلاق» در ساحت «توسعه» جستوجو و بیان میشود که مکتبهای مادی با تعریفی که از این مفهوم القا میکنند و شبکه جهانی اطلاعات را نیز در همان مسیر به گردش درمیآورند.
در گفتار دوم، ابعاد بیشتری از منزلت اخلاق در فنآوری اطلاعات شکافته میشود تا بتوان آثار تکامل الهی در ساحت فنآوری اطلاعات را بازگو کرد. در این بحث، اشاره میشود که تمایلات مادی بشر، پایگاه اصلی شکلگیری «اخلاق توسعه» بوده که به پیدایش «حق بر توسعه» و «دستور توسعه» انجامیده است. یعنی بشر ابتدا به رفاه همهجانبه در زندگی خود گرایش یافته است، سپس برای تأمین این رفاه، به یک نظام حقوقی روی آورده و سرانجام، سازمانهای بینالمللی را به استیفای این حقوق مکلّف کرده است.
در گفتار سوم، در فرآیندی عمیقتر، نسبت بین اخلاق و فنآوری اطلاعات در جامعهپردازی و مدیریت آن بررسی میشود تا در این راستا بتوان به صورت هر چه دقیقتر، توسعه جوامع را مطالعه کرد.
چاپ اول این کتاب توسط دفتر نشر معارف در 126 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 3000 تومان روانه بازار کتاب شده است.