اربعین یعنی قدم های مان به امام حسین (ع) ختم شود. اربعین یعنی چون حر و جون و.. مسیری را طی کنیم که آغوش اباعبدالله در انتظارمان باشد. مقصد که اباعبدالله باشد، قدم به قدم مسیر شور و محبت و عشق میشود. اربعین 1403 فرصت خوبی برای مطالعه رمز و راز این خیل کثیر محبان اباعبدالله است. مطالعه کتاب هایی که روایتگر موکب ها، خدمت خالصانه عراقی ها، قصه و غصه زائران اباعبدالله از گوشه گوشه دنیا و.... است. این کتاب ها می توانند شما را در طی کردن قدم های عاشقی راهنمایی کنند.
با کتاب های بسته مطالعاتی "قدم عاشقی: روایت اربعین حسینی" میتوان با حال و هوای اربعین همراه شد و با راه و رسم سخت و شیرین مسیر پیاده روی جاده نجف کربلا بیشتر آشنا شد. حتی اگر تا به حال تجربه این سفر روزی تان نشده، خواندن روایت ها و خاطرات "قدم عاشقی: بسته پیشنهادی اربعین حسینی" می تواند وصف زیبایی باشد و دل های بی تاب را تسکین دهد.
در "قدم عاشقی: روایت اربعین حسینی" می توانید با کتاب های زیر آشنا شوید:
رمان احضاریه، نوشته علی موذنی، نویسنده توانای معاصر است. این کتاب توسط انتشارات اسم به چاپ رسیده است. داستان احضاریه، بر اساس سفر نویسنده به کربلا و شرکتش در پیاده روی اربعین نوشته شده است. این رمان روایت زندگی یک روزنامه نگار است که نه دعوت بلکه احضار شده است! از نقاط قوت کتاب رفت و برگشت بین گذشته و زمان حال است.
یکی از درونمایههای کتاب احضاریه، به چالش کشیدن موضوع «طلبیده شدن» از جانب معصوم است. علی مؤذنی با هنرمندی این مضمون را لابهلای سطرهای داستانی لطیف درباره کربلا و مصایب حضرت زینب (س) پنهان کرده. اینکه معصوم ما را نمیطلبد، احضار میکند. طلبیدن یعنی درخواست کردن و این درخواست باید از جانب ماموم باشد نه امام. ما باید طلب دیدار امام را داشته باشیم و این طلب به معنای طلبکار بودن نیست. به معنی درخواست و خواهش است. اما احضار کردن یعنی به حضور خواستن. یعنی لایق دیدار شدن.
موکب آمستردام، خرده روایت هایی است از زائران دوردست سیدالشهدا است. زائرانی که از اروپا به مقصد زیارت پیادهی امام حسین راهی شده اند. افرادی که یکی پس از دیگری جلوی مخاطب مینشینند و داستان خودشان را تعریف میکنند، از اینکه چرا به اروپا رفتهاند و چگونه اربعینی شدهاند، تعریف میکنند.
در موکب آمستردام، روایتها بسیار مختصر و گاها حتی در دو - سه صفحه خلاصه شدهاند. بهزاد دانشگر پس از تجربه موفق کتاب «پادشاهان پیاده» به سراغ خاطرات مردمی رفتهاست که در اوج سختی و ناملایمات زمانه، از همه دغدغههای بیرحم مدرن در کشورهای متمدن، به سوی مولایمان حسین (ع) گریختند. شما نیز در این کتاب از نشر عهد مانا، با عاشقان، میهمان موکبها شوید.
خرده روایت های از زیارت اربعین کتاب «پادشاهان پیاده» داستان کسانی است که عاشقانه و با پای پیاده به سمت حرم باعبدالله حرکت کرده اند. پادشاهان پیاده کتابیست که به سراغ روایت گروهی از هوادارن و عاشقان حسینی رفته است که شاید کمتر درباره آن ها شنیده باشید. بهزاد دانشگر و محمدعلی جعفری، نویسندگان کتاب برای پوشش دادن کامل روایت های سفر اربعین، از دو مترجم عربی و انگلیسی زبان کمک گرفته و در پای صحبت مردمانی از کشورهای مختلف نشسته اند.
در این میان افرادی هم از ملیت های دیگر بوده اند که حرف دل شان را با زبان فارسی نه چندان کامل و صحیح بیان کرده اند و نویسندگان کتاب نیز دلشان نیامده صفا و معصومیت کلام و لحن واقعی شان را با قلم ویرایش بیالایند؛ به همین خاطر در نقل مطالب سعی بر کمترین دخل و تصرف بوده و تا حد ممکن از حال و هوای کلام محافظت شده است.
به قول نویسندگان کتاب، هر مسافر قصه و رازی جداگانه دارند، با آغازی متفاوت و پایانی که به حسین(ع) و اربعین می رسد. همین قصه هاست که به پادشاهان پیاده ما انگیزه برخاستن و حرکت داده و تا خانه دوست کشانده است. کتاب پادشاهان پیاده در انتشارات عهد مانا به چاپ رسیده است.
کتاب قدم عاشقی؛ حرکت کاروانی اربعین-امتداد عاشورا تا ظهور، ماحصل سخنرانی های استاد محمدرضا عابدینی به مناسبت اربعین حسینی است. این کتاب توسط حسین قاسمی گردآوری شده است و توسط دفتر نشر معارف به چاپ رسیده است. کتاب قدم عاشقی در سه گفتار مستقل و در عین حال مرتبط با هم به شرح و بسط موضوع اربعین میپردازد که شامل موارد زیر است:
در گفتار اول کتاب قدم عاشقی از نشر معارف، جریان حق و باطل، براساس تمدنهای مختلف تاریخی تبیین میشود . سپس شما جایگاه بلندمرتبه حماسه عاشورا را شاهد خواهیدبود. گفتار دوم متعلق به تحلیلی دقیق و همراه با مصادیق آشکار است درباره پیادهروی اربعین و ظرفیتهای بسیار آن جهت الگوسازی برای همه جوامع اسلامی و در گفتار پایانی درباره زیارتنامه روز اربعین است، که کمال غایی هر زائر عاشق را به تصویر میکشد.
کتاب اربعین حسینی، نوشته اصغر طاهرزاده است و در انتشارات لب المیزان به چاپ رسیده است.استاد طاهرزاده، موضوع اربعین را در این کتاب در سه ضلع مورد بررسی قرار داده است. امید می رود که این کتاب چشم اندازی باشد در مقابل انسان هایی که متوجه حضور خاص خداوند در این تاریخ، مطابق ظرفیت این تاریخ می باشند.
کتاب موکب رنگی پنگی، سومین جلد از مجموعه خرده روایت هایی از زیارت اربعین است که پس از پادشاهان پیاده و موکب آمستردام توسط نشر عهد مانا به چاپ رسیده است.
یک موکب کوچک پر از مداد رنگی، پارچهها و کاغذهای رنگی؛ پر از عروسکهای دستساز و کاموا و یونولیت. یک موکب پر از بازی و شوق و ذوق و سروصدای بچهها. زنان و دختران هنرمندی که چندسالی است بدون هیچ پشتیبان و در یک حرکت خودجوش و مردمی خودشان را میرسانند به زیارت اربعین تا زائران کوچک این اجتماع باشکوه را دریابند. کودکان و خردسالانی که در میان این همه سروصدا و ازدحام جمعیت فراموش شدهاند و کمتر کسی به آنها فکر میکند.
کتاب «سِفْر عشق»، روایت مکتوب از سفر شور انگیز پیاده روی اربعین حسینی می باشد. در این کتاب نویسنده رضا احسانی تلاش کرده است با بیان خاطرات و مشاهدات خود از پیاده روی عظیم اربعین حسینی، گوشه ای از این نهضت جهانی را به قلم آورد و شوق و محبت اهالی عراق را در خدمت به زائرین حسینی روایت می کند.
سِفْر (بر وزن صِفر) واژهای عِبری است به معنی «کتاب» که همانند سَفَر (بر وزن قمر) نوشته میشود، اما جمع شکسته یا مکسر هر دو «اسفار» است. این واژه برای نامیدن پنج کتاب تورات (سِفر آفرینش، سِفرخروج، سِفر لاویان، سِفر اعداد و سِفر تثنیه) یا همه عهد قدیم به کار میرود». از همین مدخل است که دانسته میشود «سِفر» معنایی اصطلاحی برای نامیدن «کتاب مقدس» است به زبان عبری.
کتاب «سِفْر عشق»، نوشته رضا احسانی است و در انتشارات بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) به چاپ رسیده است. نویسنده کتاب را با بیان مطالبی از یاران امام حسین (ع) و اتفاقات کربلا غنیتر کرده است. روایتی داستانی از بیان حال و هوای نویسنده در طول راه سفر به کربلا، خواننده را در تمام سطور با خود همراه میکند.
سر بر خاک دهکده روایت سفر بانوی نویسنده، فائضه غفار حدادی از پیادهروی اربعین در سال 1397 است. در این کتاب نویسنده به جاذبههای سفر اربعین پرداخته و آن را با سفرهای اروپایی مقایسه کرده است. سر بر خاک دهکده، روایت جذابی از یک سفر معنوی توام با اشک و لبخند است. کتاب سر برخاک دهکده سفرنامه فائضه غفار حدادی از پیاده روی اربعین است که توسط انتشارات شهید کاظمی به چاپ رسیده است.
به سفارش مادرم، بیست و چند روایت از ماموریتی خانوادگی در عراق اثری از احسان حسینینسب روایاتی است از مشاهدات و خاطرات نویسنده در پیاده روی اربعین سال 1395. در سال 1395 که احسان حسینی نسب 29 ساله بود گروهی از دوستان عکاسش از او خواستند تا با آنها برای پیادهروی اربعین برود.
او که تمایل چندانی نسبت به رفتن به کربلا در ایام شلوغی مثل اربعین نداشت به سفارش و تشویق مادرش راهی این سفر شد و در این سفر روایتهای چند زائر و موکب دار امام حسین (ع) را درباره اتفاقاتی که در سفر برایشان رخ داده، نوشت. کتاب به سفارش مادرم نوشته احسان حسینی نسب است. او در این کتاب بیش از 20 روایت از زائران و موکبداران کربلا را نوشته است و توسط انتشارات به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی) به چاپ رسیده است.
کتاب ادب حضور نوشتهٔ محمدتقی فیاض بخش است. مؤسسهٔ فرهنگی هنری جلوه نور علوی این کتاب را روانهٔ بازار کرده است. این اثر دربارهٔ آداب و مراقبات عزاداری سیدالشهدا (ع) و دستورات زیارت اربعین است. این کتاب یکی از آثار «مجموعهٔ شش جلدی ادب حضور» است.
کتاب حاضر عصاره ی دستورات اخلاقی و عبادی و همچنین معارف توحیدی پیرامون عزاداری سیدالشهداء بنا بر مکتب تربیتی علامه طباطبایی است.کتاب ادب حضور (دفتر پنجم) به شرح آداب صحیح عزاداری برای امام حسین (ع) پرداخته و دستورهای زیارتی مخصوص آن حضرت را ارائه کرده است. بخش اول این کتاب «آداب و مراقبات عزاداری سیدالشهداء (ع) به ویژه در محرم و صفر» و بخش دوم آن «آداب و مراقبات زیارت سیدالشهداء (ع) و راهپیمایی اربعین حسینی (ع)» نام گرفته است.
کتاب پیاده آمده ام نوشته سیداحسان باقری است. نشر سوره مهر این کتاب را روانه بازار کرده است. این اثر مراسم اربعین را با عکسهایی از این مراسم و خیل جمعیت زائران اباعبدالله در مسیر نجف - کربلا روایت کرده است. کتاب "پیاده آمده ام: عکس هایی از پیاده روی اربعین حسینی" با هدف نمایش پیادهروی خیل مشتاقان زیارت اربعین به صورت رنگی و گلاسه منتشر شده است.
برای آشنایی بیشتر با کتاب های بسته پیشنهادی "قدم عاشقی: روایت اربعین حسینی" و مطالعه کتاب های بیشتر درباره اربعین به لینک اینجا مراجعه کنید.