«مناسبات قدرت و قانون در ایران معاصر» عنوان اثری است که کنترل قدرت از طریق حدود و سازوکارهای اعمال قانون در ایران را از عصر مشروطه تا سقوط پهلوی بررسی میکند.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، یکی از مهمترین کارویژههای قانون، کنترل قدرت از طریق حدود و سازوکارهای اعمال آن است. نهضت عدالتخانه و سپس مشروطهخواهی، تلاشی برای منضبط کردن قدرت در ایران بود.
برخی برهههای زمانی دربردارنده تحولاتی اساسی در عرصه اندیشه و عملاند؛ بهگونهای که ساختار جامعه را دگرگون میکنند. یکی از این برههها در ایران، عصر مشروطه است. از ویژگیهای مهم و تأثیرگذار این دوره، ورود مفاهیم سیاسی ـ اجتماعی جدید غربی به جامعه ایران است.
یکی از این مفاهیم، قانون است که طرح و اجرای آن میتوانست زمینهای برای ایجاد وفاق اجتماعی و گسترهای همگانی در جامعه بیمار و رنجور آن زمان ایران باشد. همچنین ارتباط صحیح قدرت سیاسی و قانون در این عرصه عمومی، تحولی اساسی در مفاهیم نظم، سلطه و روابط اجتماعی و سیاسی بود که میتوانست گرهگشای بسیاری از مشکلات جامعه باشد.
این اثر با هدف روشن ساختن مناسبات قدرت و قانون و تبیین این مناسبات و تعیین حدود و قلمروی هر یک و در نتیجه تبیین ابهامات موجود در این مناسبات و ارایه راه حل رفع ابهامات نگارش یافته است. به باور نویسنده این اثر، مناسبات قدرت و قانون در عصر مشروطه فضای ارتباطی مخدوش و مبهمی داشت.
در این دوران تمام حوزههای اجتماعی تحت تأثیر «قدرت سیاسی» بودند، به این معنا که با حاکم بودن فرهنگ تکگفتاری و استیلای قدرت سیاسی بر تمام حوزههای اجتماعی، فضای ارتباطی آشفته و درهم پیچیده بود.
این اثر ابتدا به بیان مفاهیم و چارچوبهای نظری بحث میپردازد و در ادامه مناسبات قدرت و قانون را در جهانزیست ایرانی، از آغاز مشروطهخواهی تا زوال قاجاریه و از ظهور تا سقوط پهلوی را بررسی میکند.
چاپ نخست کتاب «مناسبات قدرت و قانون در ایران معاصر» به قلم عصمت کیخا در شمارگان 1400 نسخه، 271 صفحه و بهای 32000 ریال از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد.
برای ارسال دیدگاه لازم است وارد شده یا ثبتنام کنید