دانشگاه امروزی در اثر چرخشهای فرهنگی، اجتماعی و فناوری در عصر حاضر دستخوش تغییراتی شده، و این تغییرات موجب ظهور مفاهیم تازهای در مطالعات آموزش عالی، علم و فناوری گردیده است. در این بستر جهانی، در سالهای اخیر مطالعات فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی، علم و فناوری نهتنها مورد توجه واقع شده بلکه در نظام شناخت و آیندهنگری آموزش عالی اهمیت محوری پیدا کرده است. فهم چالشهای پیشروی آموزش عالی و انتظارات از آن با تکیه بر مولفههای درونی و بیرونی نظام علم، وضعیت فعلی و آیندهنگری تعاملات میان دانشگاه و محیط پیرامون به مدد مطالعات فرهنگی و اجتماعی ممکن مینماید و از این طریق میتوان راهبردهای تعادلبخش میان کارویژههای دانشگاه با نیازهای اجتماعی و بازار کار ارائه داد. بر این اساس مطالعات آموزش عالی و علم برای شناخت وضعیت موجود، ارزیابی تعاملات آن با جامعه و فرهنگ و ایفای نقش موثرتر آموزش عالی در ترسیم آینده کشور نیازمند بهرهگیری از ظرفیت علوم اجتماعی و علوم انسانی و کاربست راهبردهای آن در عرصه سیاستگذاری و تصمیمگیری است. برای دستیابی به این اهداف، مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از سال ١٣٨٢ با هدف پژوهش در زمینههای فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی و توسعه علمی، ایفای نقش نهاد واسط میان دانشگاه و جامعه و بهعنوان نهاد مولد اندیشه و اتاق فکر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزههای مورد اشاره تأسیس شده و در پی انجام پژوهشها و مطالعاتی در محورهای زیر است:
پژوهش در زمینه مطالعات فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی، توسعهعلمی و فناوری
مطالعه در حوزه سیاستگذاری فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی
توسعه کانونهای تفکر در حوزه مطالعات فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی و توسعه علمی
آیندهنگری دانشگاهها و شناخت نیازهای جدید آموزش عالی در زمینههای اجتماعی و فرهنگی
شناخت و بسط مطالعات میانرشتهای و روشهای گسترش آن.
با توجه به اهداف فوق، مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی در کنار برنامهها و فعالیتهای پژوهشی، اقدام به تألیف و ترجمه آثار علمی در زمینههای فوق برای توسعه و رشد این حوزه مطالعاتی و همچنین تأمین منابع فکری و علمی لازم برای سیاستگذاری فرهنگی و اجتماعی در آموزش عالی نموده است. امیدواریم کتابهای منتشر شده توسط این پژوهشکده، به بهترین شکل در دسترس استادان، مدیران، کارشناسان، و علاقهمندان مطالعات فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی قرار گیرد و در ارتقای کیفی کارویژههای آموزش عالی و علم در جامعه ایران به سهم خود نقشی فعال داشته باشد.
موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی در سال 1394 و در چارچوب سیاستهای مصوب، فعالیتهای انتشاراتی خود را آغاز کرد. مأموریت انتشارات، چاپ و نشر یافتهها و نتایج مطالعات و پژوهشهای انجامشده و ترجمه پژوهشهای بینالمللی این حوزه در قالبهای گوناگون و با صورتی آراسته و متناسب با ذائقه اندیشهورز جامعه علمی ایران است.
* حاصل این تلاشها از سال 1394 تاکنون (خرداد 1399)، انتشار 230 اثر تألیفی، 160 اثر ترجمهای، و تعداد قابل توجهی ویژهنامه، فصلنامه، بروشور و … در حوزههای مختلف علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و اجتماعی است.
به مناسبت روز دانشجو به معرفی مجموعه کتابی با موضوع تاملات صاحب نظران ایرانی در باب آموزش عالی و دانشگاه و علم می پردازیم. فضایی که دانشجو در آن نفس میکشد و رشد میکند دارای اهمیت است. دانشگاه به عنوان بستری برای رشد …
کتاب ذهن، زبان و سلطه اجتماعی پیشفرضها، نوشته اویاتار زروباول است و با ترجمه لیلا اردبیلی در انتشارات موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی منتشر شده است. علاقه مندان برای تهیه این کتاب می توانند به سایت پاتوق کتاب فردا …
کتاب «احیاگر حکمت؛ نگاهی به زمانه، زندگی و آثار فارابی» تألیف رضا ماحوزی به بهای 64 هزار تومان به همت مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری منتشر شد.
کتاب «زندگی عریان در جغرافیای دیجیتال» نوشته حامد طاهریکیا را نشر موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در 242 صفحه منتشر کرده است.
مراسم رونمایی از کتاب هوش مصنوعی و آینده آموزش دانشگاهی در ایران با حضور دکتر حسینیمقدم در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد. پاتوق کتاب فردا به واسطه انتشار این خبر شما را با کتاب هوش مصنوعی و آینده آموزش دانشگاهی در ایران …