کتاب شعاعی از نیر اعظم، رهیافتی به منظومه فکری رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنهای درباره حضرت محمد مصطفی (ص) است. این کتاب توسط موسسه فرهنگی - هنری راه فخرالائمه گرد آوری شده و در انتشارات سروش منتشر شده است.
در سال 1385 که از سوی رهبر انقلاب، سال پیامبر اعظم(ص) نام گذاری شد، تلاش های علمی و عملی بسیاری در راستای شناسایی ابعاد گوناگون شخصیت، سیره، آموزه ها و درس های پیامبر گرامی اسلام در ایران و جهان اسلام صورت گرفت. از جمله این تلاش ها در عرصه علمی، تألیف کتاب هایی درباره پیامبر اکرم(ص) بود که هرکدام به سهم خود، تبیین کننده سیمای آن خورشید یگانه بوده اند؛ گرچه همگی در آیینگی و بازتاباندن نور آن، یکسان نیستند.
شاید نمونه ای از بهترین کتاب هایی که در این سال منتشر شد، گردآوری علمی و محققانه سخنان رهبر انقلاب درباره پیامبر اکرم(ص) باشد که توسط گروهی از پژوهشگران حوزه علمیه قم تهیه و تدوین شده است. در این کتاب می توان طیف گسترده ای از داده ها و تحلیل های ارزشمند را یافت که به گونه ای منظم و منطقی سامان یافته اند و به مسایلی چون ویژگی های رسول اعظم و عصر بعثت، ماجرا و حقیقت بعثت نبی مکرم اسلام، روی دادنگاری دوران پیامبری حضرت ختمی مرتبت و پایه گذاری تمدن اسلامی، نقش اهل بیت در نهضت نبوی و وظایف مسمانان نسبت به پیامبر و آموزه های او، پرداخته اند؛ گستردگی اطلاعات کتاب تا اندازه ای است که می توان گفت سرفصل ها و اشاره هایی ارزشمند درباره هرچه که انسان معاصر بخواهد درباره پیامبر گرامی اسلام بداند، در آن یافت می شود.
کتاب شعاعی از نیر اعظم در بردارنده بخش هایی چون ویژگی های رسول اعظم(ص)، ویژگی های عصر بعثت، بعثت پیامبر (ص)، وقایع خاص در تاریخ پیامبر اکرم(ص)، پایه گذاری تمدن اسلامی، نقش اهل بیت(ع) در نهضت نبوی، انواع تعامل با پیامبر اکرم(ص) و وظایف مسلمانان نسبت به ایشان می باشد. کتاب شعاعی از نیر اعظم در قالب چند بخش به تاریخ صدر اسلام، با محوریت شخصیت، اندیشه و منشور فکری و عقیدتی پیامبر اکرم(ص) پرداخته اند.
کتاب با ویژگی های پیامبر آغاز می شود و با بحث روی حقیقت وجودی و خلقت نوری پیامبر اعظم(ص)، تصدی حکومت الهیه و ولایت مطلقه را مورد بررسی قرار می گیرد. تحلیل اخلاق و سیره پیامبر از نظر فردی و شخصی و نیز اخلاق حکومتی ایشان، بخش های دیگر این کتاب را تشکیل می دهند. در فصل دیگری تعلیمات پیامبر بررسی شده است و در ویژگی های عصر بعثت، به فراگیر بودن جاهلیت در این مقطع تاریخی و نیز انحطاط اخلاقی اعراب بدوی می پردازد. سرگردانی و فقر و حاکمیت طاغوت ها، از موارد دیگری هستند که در بررسی ویژگی های اعراب پیش از اسلام، مورد بررسی قرار گرفته شده است. در آخرین بخش به وظایف مسلمانان نسبت به پیامبر اکرم اشاره می شود و به طور دقیق،جزء به جزء و مفصل این وظایف و چگونگی تحقق آن ها را ذکر می شود.
این مجموعه حاصل پژوهش گروهی از محققان و فضلای حوزه علمیه قم، با نظارت و هدایت دفتر فرهنگی فخرالائمه (علیهمالسّلام) تدوین شده و توسط انتشارات سروش در سال پیامبر اعظم(ص) مجال نشر یافته است.
حُسن سلیقه گردآورندگان و ناشر در ویرایش و چینش مطالب و نیز زودیابی متن و صفح آرایی زیبای کتاب، بر جذابیت آن افزوده است. این ویژگی ها سبب شده تا بتوان ادعا کرد که جای کتاب شعاعی از نیر اعظم، در کتابخانه اهل اندیشه و قلم و نیز هرکس که علاقه مند به رشد آگاهی و دانش خود درباره پیامبر گرامی اسلام باشد، خالی است.
گزیده کتاب
دوران مدینه، دوران شالوده ریزی نظام اسلامی و ساختن یک الگو و نمونه از حاکمیت اسلام برای همه زمان ها و دوران های تاریخ انسان و همه مکان هاست. البته این الگو، یک الگوی کامل است و مثل آن را دیگر در هیچ دورانی سراغ نداریم؛ لیکن با نگاه به این الگوی کامل، می شود شاخص ها را شناخت. این شاخص ها برای افراد بشر و مسلمان ها علامت هایی است که باید به وسیله آن ها نسبت به نظام ها و انسان ها قضاوت کنند. این که چقدر بتوانند آن را ادامه دهند و بعدی ها چقدر بتوانند خودشان را به آن نزدیک کنند، بسته به همت آن هاست. پیغمبر نمونه را می سازد و به همه بشریت و تاریخ ارائه می کند...